Jsou metabolická onemocnění, která souvisí s příjmem bílkovin. Celiakie je nesnášenlivost
lepku (to je bílkovina některých obilovin). Pokud pacient nedodržuje bezlepkovou dietu,
trpí průjmy a poruchami vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Při bezlepkové dietě
jsou vhodné potraviny z kukuřice, rýže, brambor, sóji, amarantu, pohanky a prosa.
Alergizuje naopak pšenice, žito, ječmen a oves - jim je třeba se vyhýbat a dávat pozor
i na možnost jejich skrytého výskytu například v uzeninách. Fenylketonurie je onemocnění,
při kterém organismus neumí fenylalanin odbourávat. Důsledkem je poškození intelektu.
Dnes se provádí vyšetření všech novorozenců, stačí pak jen ze stravy vyloučit zdroj
fenylalaninu (varování se vyskytuje na obalech potravin nebo nápojů slazených aspartamem)
a dítě může být zcela v pořádku.